Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Устај! Време је за школу.

ОШ "Лаза Костић"

Милентија Поповића 72, Нови Београд

Списак службених меилова

images

Јеловник у боравку

jelovnik

ПП служба

Саветодавни рад са родитељима

Уторком
11 до 14 часова


Четвртком
13 до 16 часова

Пријава корисника

Сада на сајту

Ko je na mreži: 7 gostiju i nema prijavljenih članova

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

ОШ „Лаза Костић” и Фондација Лаза Костић

     Лаза Костић (1841-1910 ) био је песник, драмски писац, новинар, преводилац, књижевни и позоришни критичар. Представник романтичара за собом је оставио богат књижевни опус. Једна од најпознатијих његових песама свакако је Santa Maria della Salute, у којој се прожимају две теме:  Песник очаран лепотом, истоимене венецијанске цркве, тражи опрост због огорчености јер су Млечани употребљавали за градњу својих цркава стабла посечена у Далмацији, а уједно песник сећа се Ленке Дунђерски, непрежаљене платонске љубави и музе, и призива је да му се врати.

    Поред поезије Костић се бавио и преводилаштвом. Наиме, поред стихова Хомерове Илијаде, превео је нека од најпознатијих дела Вилијама Шекспира: Ромео и Јулија, Хамлет, Ричарда III, итд. Шекспиров утицај видеће се и касније у драмском раду Костићевом.

     Иако  је био представник романтизма, својим радом могло би се рећи био је претеча модерниста, иноватор форме, песничког израза и стиха. Наша школа, која је претходно носила име Седам секретара СКОЈ-а, од 2005. године носи почасно пишчево име.

     Поводом 150-годишњице рођења Лазе Костића, у Лондону 1999. године, основана је фондација „Лаза Костићˮ. Њен задужбинар био је добротвор Матице српске Томислав В. Милић, а рад Фондације наставила је његова ћерка проф. Марина Милић Радовић. Фондација је основана ради подстицања стваралаштва младих уметника и научника код нас и у иностранству, а у саставу Фондације налази се волонтерско друштво средњошколаца и студената - Лазини амбасадори. Име су добили по угледу на Шекспирово позориште -  Глоб амбасадоре. Поред волонтерског друштва Лазини амбасадори, Фондација додељује и титуле витезова, ова титула додељена је: аустралијском пијанисти Пијерсу Лејну, који је 1999. године свирао Мокрањчева дела у Лондону, затим, титулу витеза понео је и дизајнер Атила Капитањ и хуманиста проф. др Драган Данкуц, председник друштва лекара Војводине Српског лекарског друштва.

     Милорад Миле Ђурић, тадашњи наставник музичког васпитања ОШ „Лаза Костић”, написао је музику на текст  Лазе Костића - Ода Шекспиру, која се свечано изводи и данас.

20200215 01

              

     Прилог направиле ученице новинарске секције: Лена Матић VIII2, Николија Љубиновић VIII2, Итана Штогрен VIII5, Лаура Љутај VIII5, Уна Бабић VIII5; предметни наставник мср српског језика и књижевности Даниела Миловановић и помоћник директора проф. енглеског језика и књижевности Марија Шањевић.

Уџбеници 2019/2020

book page turn 03

Бројач посета

00221038
Данас
Јуче
Ове недеље
Овог месеца
Укупно
186
219
769
2709
221038

Your IP: 147.91.26.85
21-01-2021 12:40

Распоред звона

Copyright © 2021 High School Rights Reserved.