Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Устај! Време је за школу.

ОШ "Лаза Костић"

Милентија Поповића 72, Нови Београд

Списак службених меилова

images

Јеловник у боравку

jelovnik

ПП служба

Саветодавни рад са родитељима

Уторком
11 до 14 часова


Четвртком
13 до 16 часова

Пријава корисника

Сада на сајту

Ko je na mreži: 7 gostiju i nema prijavljenih članova

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Представа Београд некад и сад одржана у  ОШ „Лаза Костић”

Глиста фест одржан је од 02. 12. до 06. 12. 2019. године у ОШ ,,Лаза Костић”.
Шестог децембра одржана је представа ,,Београд некад и садˮ. Представу су одиграли талентовани млади глумци из глумачке школе ,,Две бесне глистеˮ.

Кратак осврт на Нушићев рад, како бисмо јасније разумели представу:
Бранислав Нушић, рођен је у Београду 1864. као Алкибијад Нуша, а са 18 година се прекрстио у Бранислав Нушић, иначе, је био познати комедиограф, а радио је и као новинар и дипломата. Своју прву комедију ,,Народни посланикˮ написао је са 19 година. Новине Дневни лист су објавиле његову песму ,,Два раба" у којој је исмејао монархију и краља Милана Обреновића, због тога је био кажњен затворском казном од две године. По казни је пребачен у Битољ, где је започео дипломатску каријеру. После Првог светског рата, враћен је за Београд и постављен за секретара Министарства просвете, а убрзо након тога постао је драматург Народног позоришта у Новом Саду.

Пошто се бавио сатиром и комедијом, писао је за лист ,,Политикаˮ под псеудонимом  "Бен Акиба", чак је постао и редовни члан Српске краљевске академије. Преминуо је 19. јануара 1938. године, тог дана фасада Народног позоришта, у Београду, била је увијена у црно платно.

20191209 01

 Нушићева представа ,,Београд некад и сад" бави се јазом генерација, односно, традиционалним схватањима породице и брака од стране родитеља, Станојла и Персе, главног јунака Николе и савременог схватања брачне заједнице коју демонстрирају Никола и Милица.

Нушић је назив и композицију представе преузео од Стерије. Нушићев заплет креће када у Београд стижу у посету Станојло и Перса код сина Николе, кога нису видели 7 година. Повод њиховог доласка  је новински чланак о Николи, чија је фирма у стечају. Предрасуде које родитељи имају о стечају, Никола одмах распршава уверавањем да је то данас само једна нормална финансијска операција, леп посао. У два дана, колико траје радња, Станојло и Перса су се пренеразили оним што су видели. Станојло и Перса згрожени су тзв. слободним понашањем и одевањем укућана. Управо то омогућава активацију сатире. Иако су представљени као људи старинског кова Станојло и Перса не делују конзервативно (назадно), остају до краја симпатични. Прогутаће они, некако: да су им унуци напустили школу, да се баве некорисним занимањима, да се породичне вредности не негују, тј. породица се не окупља за време заједничких оброка,  итд. Међутим, Станојла и Персу ће згрозити неморал унуков, који шутира собарицу јер ју је затекао са оцем. Основне идеје које саопштавају Перса (,,немају стида”) и Станојло (,,окренули лице од Бога”) потврђују њихови потомци својим понашањем. У овом делу се највише компромитује институција брака: као прво Миличин и Николин брак, па онда површни и брзински брак унуке Бубе и Дулета и, на крају, компромитује  се преко брачног троугла.

Представа „Београда некада и сад” је поједностављена  и прилагођена узрасту  основаца и кроз фину иронију и сарказам, даје се поука да треба наћи меру између традиционалних  и тзв. модерних схватања породичних вредности у брачној заједници.

Ученицима ово дело може да послужи за отварање дебате о моралним вредностима савременог друштва, а и о његовој деградацији.

20191209 02

Нажалост, ученице, ОШ „Лаза Костић” које су радиле интервју нису имале прилике да поразговарају са глумцима,  али су поставиле неколико питања режисеру представе самог фестивала, Мири Теодоровић,  која им је са задовољством одговорила на следећа питања:

  1. Можете ли да нам се представите и кажете нешто више о фестивалу ,,Две бесне глисте"?
    • Мира Теодоровић: - Школу водимо Драгана Колуџија, Немања Живковић и моја маленкост. Радимо у неколико школа и то са децом узраста већ од 4 године, па надаље.
  1. Колико дуго вам је требало да припремите представу и када је први пут одиграна?
    • Представа ,,Београд некад и сад" је играна први пут у јуну, прошле године, а припремали смо је од јануара до јуна.
  1. Колико дуго радите са истом децом у школи ,,Две бесне глисте" ?
    • Има ту деце која су у екипи већ 4 - 5 година. Ми не правимо никакву аудицију, ко жели - дође, битно је да има вољу и жељу да ради, све остало је мање битно.
  1. Како сте задовољни целокупном вечерашњом представом и глумом деце?

Задовољна сам, иако они нису професионалци. Деца лепо реагују на публику, воле овај текст, иако је Нушић класик, зато што је модернизован негде им је био пријемчив и они га разумеју, тј.  разумеју тај сукоб генерација.

20191209 03

Прилог припремили предметни наставник: мср проф. српског језика и књижевности Даниела Миловановић и ученице новинарске секције:

Лена Матић VIII2
Николија Љубинковић VIII2

 

Уџбеници 2019/2020

book page turn 03

Бројач посета

00221048
Данас
Јуче
Ове недеље
Овог месеца
Укупно
196
219
779
2719
221048

Your IP: 147.91.26.85
21-01-2021 13:00

Распоред звона

Copyright © 2021 High School Rights Reserved.